mixtape opnemen tips voor djs. DJ set of liveset opnemen als DJ. Hier lees je hoe je dat doet en jezelf als dj professioneel neerzet.

Mixtape opnemen

Mixtape opnemen

Als DJ wil jij jezelf kunnen laten horen aan de wereld, en niet alleen met live optredens maar mensen moeten je ook online kunnen vinden en horen. Een mooie manier om jezelf te promoten en je muziekstijl te laten horen is door middel van mixtapes. Het is eigenlijk een liveset maar dan opgenomen. Ik vertel je hier hoe je het beste een mixtape kunt opnemen.

DJ Set of mixtape opnemen

Er zit een verschil tussen een mixtape of een DJ set. Een DJ set wordt live tijdens een optreden opgenomen. Daarbij kan een live set of DJ set ook nog betekenen dat de DJ met live instrumenten, drumcomputers, synths of andere apparatuur muziek maakt tijdens het optreden. Een mixtape is een set welke je live opneemt in je eigen studio of welke je op de computer vooraf in elkaar mixt. Dus of je speelt in je eigen studio een set welke je opneemt en deelt of je doet vooraf het mixwerk op de computer.

Live of computer mixen?

Hoewel dit tegenwoordig allebei heel goed live kan bedoel ik hiermee of je een set live opneemt op je DJ gear of dat je vooraf mixes maakt in een software. Zelf ben ik voorstander van het live opnemen van een mixtape. Dit geeft meer gevoel aan je mixes, je hoort vaak echt dat het live is. En dan heb ik het natuurlijk over mixen ZONDER SYNC!

Je kent vast wel de Slam mixmarathon, een hele dag lekker knallen op de beste sets van de bekendste DJ’s. Heerlijke sets zitten ertussen, echt daar hoor je mij niet over. Maar dit is een typisch voorbeeld van allemaal vooraf gemaakte mixes, er zit weinig gevoel in. Het is niet voor iedere set zo, maar van de meeste weet je wanneer de mix komt en hoe deze mix gaat klinken. Dit is een nadeel van de vooraf gemaakte mixtapes, want ook dit kun je mixtapes noemen.

De live opgenomen mixtapes hoor je dat de DJ continu bezig is met de muziek, het mixen, het volume, de effecten. Echt de DJ zaken en continu aandacht voor de set. Dit geeft de set gevoel en maakt het leuker om naar te luisteren.

Playlist

Het voordeel van een set opnemen in je eigen studio is dat je vooraf heel goed kun nadenken over de muziek en platenkeuze. Het is erg belangrijk dat je een bepaalde opbouw gebruikt. De sets op de radio hoor je dit ook terug:

  • Lekkere muziek om in te komen en aandacht te trekken
  • Paar knallertjes
  • Cooldown tracks om op adem te komen (en voor sommigen om de set te vullen)
  • Tweede opbouw naar stevige muziek
  • Stevig afsluiten

Dit is een bepaalde structuur die je veel ziet terug komen. Zelf ben ik iets meer van een opbouw van rustig, fijne tracks om aandacht te krijgen -> Steeds wat steviger. Dit is mijn stijl, het is allemaal muziek die bij mij als artiest past dus doe ik dat liever zo.

Luister vooraf goed naar de tracks en of deze wel goed na elkaar passen. Probeer vooraf wat overgangen, soms lijkt het een goede match tot je de mix echt maakt. Schrijf op een A4 je playlist en maak er een taglist van. Hou dit aan en wijk er niet vanaf!

Opnemen

Je kunt dit op de manier doen waarop je een liveset opneemt maar ook op andere manieren. Zelf sluit ik mijn ‘booth/monitor out’ aan of direct op mijn laptop of op een Audio USB interface. Het voordeel van de booth is dat ik het volume apart kan regelen ten opzichte van de master. Als ik de master hard draai tijdens een overgang blijft de input en output op de monitor hetzelfde. Constant volume op je opname is heel belangrijk!

Let ook op dat je het volume een stuk onder de 0db houdt. Je kunt achteraf een opname makkelijk versterken. Echter een overstuurde opname corrigeren waarbij de kick en bas kraakt is vrijwel onmogelijk en zul je je opnamen opnieuw moeten maken.

Neem alsjeblieft geen opnames op met een ZOOM, telefoon of andere apparaat met interne microfoon. Je hebt hiermee nooit de kwaliteit die je zou moeten hebben, niemand gaat naar een slechte opname luisteren!

Software

De meeste audio software kun je gewoon opnames mee maken, dus ook mixtapes opnemen gaat prima. Zelf gebruik ik Adobe Audition, echt perfect! In hoge kwaliteit uren achter elkaar opnemen zonder enige storing. Het is geen gratis programma. Als je gratis software zoekt zou je bijvoorbeeld OBS Studio kunnen gebruiken. Dan is je opname meteen youtube ready als film en kun je audio er later uit plukken.

In principe voldoen de meeste software prima, maar let wel op met gratis programma’s. Naast dat je gemakkelijk malware binnenhaalt is ook niet altijd de kwaliteit in orde. Je hebt gewoon hoge kwaliteit nodig, als je in MP3 werkt 320 kbps met 44.100hz. Bij de meeste hardware die je koopt krijg je ook een audio software meegeleverd, gebruik deze gewoon.

Zie de afbeelding hieronder voor een overzicht van kwaliteit in MP3. Mp3 is prima, wav opname is in mijn ogen niet nodig.

kwaliteit opnames, bron wikipedia. Welke kwaliteit neem je een mixtape of liveset DJ set op?

Soundcloud recorder

In services als Soundcloud en mixcloud kun je live opnemen en wordt als je klaar bent met opnemen je opname direct geupload naar deze service. Het klinkt mooi maar toch is dit niet iets wat ik aanraad. Zelf wil je graag je opname eerst een keer terug luisteren zodat je eventueel wat kunt corrigeren EN zodat je de opname kunt afmixen.

Het afmixen is meestal niet heel veel meer dan een kleine EQ eroverheen en het volume naar 0dB oppompen. En oh ja! Even het beginnetje erin faden en het eindje er afknippen. Als je mix direct wordt geupload kan dit niet meer natuurlijk. Daarom lekker zelf opnemen en zelf uploaden, kleine moeite!

Soundcloud ban

Je kunt te maken krijgen met copyright issues. Don’t worry! Raak niet in paniek, het is niet dat je niets meer kunt met je mixtape. Zelf heb ik dit veel meegemaakt maar weet ik ondertussen hoe hier mee om te gaan.

Soundcloud checkt je muziek met een soort van shazam functie. Als er een nummer in wordt herkent wordt je mixtape of DJ set offline gezet en kun je een claim indienen dat je je wel aan de regeles houdt. Deze claims indienen hebben bij mij nog nooit gewerkt. Wel heb ik andere oplossingen.

Soundcloud checkt bijna altijd de eerste 30 seconden van je upload, daarna niet meer. Onderstaande zijn allemaal mogelijk oplossingen. Probeer één van de oplossingen > Upload > Check en opnieuw tot je geen ban meer krijgt.

  • Laat je mixtape op een ander stukje beginnen;
  • Fade de eerste X aantal seconden langzaam in;
  • Knip het intro van het eerste nummer eraf en laat in de break beginnen;
  • Houdt X aantal seconden stil voor je muziek begint.

Computer mixen

Hier heb ik zelf geen ervaring mee en kan ik je dus niets over vertellen. Ik denk niet dat de professionele DJ’s dit in Virtual DJ een mixtape opnemen en heel veel verder gaat mijn kennis niet. In programma’s als FL studio zou je dit kunnen doen maar weet ik niet of dat is wat de grote namen doen.

Weet jij wel hoe dit moet? Laat het even weten in de comments of stuur een mail als je hier een compleet artikel over weet te vullen!

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TE KOOP

Wegens het verleggen van ambities en mooie NIEUWE PROJECTEN bied ik de website en/of domeinnamen te koop aan.


Domeinen: musicnation.nl, music-nation.nl en musicnation.be

€499


incl. website, website members, kvk bedrijfsnaam:

€999